Fit worden is als verbouwen van je huis.

Fit worden is eigenlijk hetzelfde als verbouwen.

 

Je moet eerst de boel afbreken (soort van slopen), voordat het mooier en beter wordt.

 

Zo is het ook met sporten / CrossFit. Door te sporten "breek" je eigenlijk je lichaam een beetje af. Je lichaamstemperatuur gaat omhoog (zeker bij hoge intensiteit sporten zoals CrossFit) en daarmee maak je je lichaam "koortsig". Ook je ademhaling en hartslag gaan omhoog en soms snak je naar adem, omdat je longen (en hart) het niet meer bij kunnen houden. En met krachtonderdelen erbij kunnen ook nog eens microscopisch kleine scheurtjes in je spieren ontstaan !

 

Maar gelukkig wordt het na het sporten, net als bij verbouwen, daarna alles weer mooier en beter.

 

Doordat je je lichaam buiten zijn comfort-zone duwt, dwing je je lichaam om zich te gaan aanpassen. Dit doet het lichaam tot een  bepaalde basis die je voor de training ook al had plus een beetje extra (Het lichaam dekt zich in voor de volgende training). Dit noemen we ook wel "supercompensatie".

De microscopische scheurtjes worden hersteld en sterker (hierdoor ga je de spier na verloop van tijd meer zien). Je longcapaciteit zal verbeteren, waardoor je iedere volgende wolkout telkens iets langer volhoudt.

 

Je wordt dus conditioneel beter en sterker ! Je wordt er dus fitter van !! 

 

Als je niet buiten je comfort-zone gaat, dan zal dit proces niet of nauwelijks plaatsvinden.

 

Naast bovenstaande effecten zijn er meerdere positieve eigenschappen die gerelateerd worden aan sporten. Bijvoorbeeld een verbetert of verlaagt cholesterol, verminderende kans op hart- en vaatziekten, verlaging of zelfs verdwijning van medicijngebruik voor diabetes type 2, enz. 

 

Maar dat is misschien weer een onderwerp voor een andere blog ;)